perjantai 24. helmikuuta 2017

Saako sairausloman ajalta palkkaa vai päivärahaa?

Munuaisen luovutuksen vuoksi luovuttaja joutuu muutamiksi viikoiksi sairauslomalle. Sairausloman pituus riippuu työn rasittavuudesta. Yleensä fyysisesti raskaampiin tehtäviin palataan myöhemmin kuin kevyempiin toimistotehtäviin. Sairausloman pituus keskustellaan yhdessä lääkärin kanssa ennen kuin osastolta kotiudutaan. Keskimääräinen luovuttajan sairausloman pituus on 4-6 viikkoa.

Luovutuspäivärahaa vai sairauspäivärahaa?

Suurimmalla osalla luovuttajista on munuaisen siirtohetkellä voimassa oleva työsuhde. Riippuen työnantajasta ja työsopimuksen sisällöstä sairausloman ajalta voi saada palkkaa. Tämä kannattaa tarkistaa etukäteen omalta työnantajalta. Jos jostain syystä et saisi sairausloma-ajan palkkaa, olet oikeutettu hakemaan Kelalta luovutuspäivärahaa. ”Luovutuspäivärahaa maksetaan henkilölle, jolle aiheutuu ansionmenetystä elimen, kudoksen tai solujen luovutuksesta tai siihen liittyvien välttämättömien tutkimusten ajalta.” (Kela 24.2.2017) Luovutuspäiväraha on sairauspäivärahan suuruinen, eikä 9 päivän omavastuuosuutta eli ns. karenssia peritä.

Jos voimassa olevaa työsuhdetta ei ole, olet oikeutettu sairauspäivärahaan. Tällöin kuitenkin omavastuuaika peritään eli et saa ensimmäisiltä 9 päivältä päivärahaa ollenkaan. Itse olin ns. työsuhteiden välissä eli ennen munuaisten luovutusta työsuhteeni päättyi ja uusi oli sovittu alkavaksi sairausloman jälkeen tammikuun alkupuolella.

Selkeästi tämä on vielä uusi asia Kelalle ja päättäjille ylipäänsä, koska kysyin tätä sairausloman korvauksiin liittyvää tilannetta etukäteen jo marraskuun alussa. Kelan sivuilta ei oikein tullut mielestäni selkeästi esiin voinko hakea luovutuspäivärahaa vai en. Kerroin, että luovutushetkellä en ole voimassa olevassa työsuhteessa, joten kysyin mihin päivärahaan olen oikeutettu? Tähän ei osattu puhelimessa vastata suoraan ja asia varmistettiin asiantuntijoilta. Hetken kuluttua minulle soitettiin takaisin ja kerrottiin, että olen oikeutettu sairauspäivärahaan, mutta minulta ei vähennetä omavastuuaikaa. No, käytännössä tuo omavastuuaika sitten kuitenkin vähennettiin eli puhelimitse saatu neuvo ei vastannut todellista käytäntöä.

Päivärahan laskentaan vaikuttavat tekijät

Jos joudut luovutus- tai sairauspäivärahalle sairausloman ajaksi, kannattaa olla tarkkana ajankohdan suhteen, milloin munuaisen luovutus tapahtuu, etenkin jos tuloissasi on tapahtunut merkittäviä muutoksia. Päivärahan suuruus määritellään viimeksi vahvistetun verotuksen mukaisesti tai jos tulosi ovat merkittävästi nousseet (20% sääntö) viimeksi vahvistetun verotuksen jälkeen, päiväraha lasketaan edeltävien 6 kk:n kuukauden palkkatulojen mukaan.

Itselläni oli tilanne, että olin vuonna 2014 vielä normaalisti töissä. Vuonna 2015 olin alkuvuoden opintovapaalla, keväällä työsuhteeni päättyi yt-neuvottelujen seurauksena ja loppuvuoden jatkoin opiskelujani. Vuoden 2014 tulot olivat siis merkittävästi suuremmat kuin 2015. Koska leikkauksemme ajoittui joulukuulle 2016, käytettiin päivärahan laskennassa vuoden 2014 vahvistettua verotettavaa tuloa. Luojan kiitos, koska jos leikkaus olisikin tapahtunut tämän vuoden puolella, olisikin perusteena olleet ne pienituloisemmat ajat. Toki olisin voinut hakea korjausta tilanteeseen edeltävien kuuden kuukauden tulojen perusteella, mutta.. taas olisi ollut ylimääräistä päänvaivaa.

Tässä on mielestäni suuri epäkohta: munuaisen luovutuksessa on kyse vapaaehtoisuuteen perustuvasta teosta, jolla säästetään lähes puoli miljoonaa euroa terveydenhuoltokustannuksia. Mielestäni luovutuspäiväraha ILMAN omavastuuaikaa kuuluisi kaikille riippumatta siitä, onko luovuttajalla voimassa oleva työsuhde vai ei.

Voihan byrokratian pyhä viidakko!! :)

Lisätietoja luovutus- ja sairauspäivärahasta Kelan sivuilta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti