sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Joulukuun tunnelmia ja tutustumisen arvoisia artikkeleita

Marraskuu vaihtui joulukuuksi ja pakkaskelit ovat saapuneet meillekin. Tämä on ihana vuodenaika, etenkin kun maa on valkeana ja pakkanen kipristelee nenänpäätä ulkona. Luonto maalailee myös kauniita huurrekukkasia <3

Meilläkin valmistaudutaan pikkuhiljaa tulevaan siirtoleikkaukseen.

Munuaisen luovutus ja siihen liittyvä lakialoite ovat olleet viime aikoina enemmänkin tapetilla. Listasin tähän kolme tutustumisen arvoista juttua, joista moni munuaisen luovuttamista suunnitteleva saa tärkeää tietoa.

Mari luovutti toisen munuaisen tyttärelleen
Tämä on huikea juttu! Ei pelkästään sen vuoksi, että äiti auttoi tytärtään parhaalla mahdollisella tavalla, vaan myös siksi, että Marille tehtiin toisena Suomessa leikkaus tähystystekniikalla. Lääketieteen kehitys ja uusien tekniikoiden käyttöönotto lyhentää munuaisen luovuttajan toipumista, koska leikkaushaavat tulevat olemaan huomattavasti pienemmät kuin perinteisessä avoleikkauksessa. Muualla maailmassahan tämä on jo enemmän arkipäivää, mutta Suomessa tähän ollaan pikkuhiljaa siirtymässä. Loistava juttu.

Kävimme mieheni kanssa alkuviikosta sairaalassa tapaamassa lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa ja samalla reissulla tapasimme sattumalta myös tämän perheen. Oli ilo huomata, että kaikki olivat niin pirteitä ja hyvävointisia, vaikka siirtoleikkauksesta oli kulunut vasta vajaa viikko. Tsemppiä Torkkelin perheelle ja pikaista toipumista! <3

Lea luovutti munuaisen sisarelleen
Uusin Elinehto (4/2016) kertoo tarinan sisaruksista, joista toisella on perinnöllinen munuaisten rakkulatauti eli polykystinen munuaissairaus. Lea luovutti kesällä toisen munuaisensa siskolleen Elselle, joka on hatunnoston arvoinen asia. Yleensä sisaruksilla onkin paras kudosyhteensopivuus. Jutussa kerrotaan perheen munuaissairaudesta sekä polusta, joka johti lopulta munuaisen omaisluovutukseen. Tarina löytyy lehden sivuilta 24-25.

Tappavan munuaissairauden varjosta
Eero Leppänen sairastaa myös perinnöllistä rakkulatautia. Hän ei ole vielä dialyysihoidossa, mutta kolumnissaan hän avaa hyvin tämän sairauden luonnetta ja tarttuu myöskin siihen tosiasiaan, että Suomessa munuaissiirtoja tehdään melko vähän verrattuna munuaista tarvitseviin potilaisiin.

Suomi on edelleen ainoa Pohjoismaa, jossa siirto elävältä luovuttajalta on mahdollista vain lähiomaiselta. Mutta tähän toivottavasti saadaan muutos lähitulevaisuudessa.

Lisäsin tämän blogin Tietolähteitä -osioon artikkelilistan, jonne kerään näitä artikkeleita jatkossakin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti