lauantai 10. maaliskuuta 2018

Maailman munuaispäivän tunnelmia

Maailman munuaispäivää vietettiin 8.3. ja koska samaan päivään osui myös Naistenpäivä, olikin teemana juuri naisten munuaiset.

Minua ja Jukkaa pyydettiin pitämään kokemuspuheenvuoro elävän munuaisen luovutuksesta Munuais- ja maksaliiton järjestämälle yleisöluennolle, joka järjestettiin Helsingin yliopiston tiloissa torstai-iltana 8.3. Paikalla oli Munuais- ja maksaliiton sekä Uudenmaan Munuais- ja maksayhdistyksen väkeä ja kaksi nefrologian erikoislääkäriä Helsingistä. Yleisöäkin oli saapunut luentopaikalle suhteellisen mukavasti, vaikkakaan munuaiset eivät tällä hetkellä kuulemma ole niin "mediaseksikäs" aihe kuin esimerkiksi maksa.

Luentosetti oli erittäin mielenkiintoinen. Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtajan Sari Högströmin avauspuheenvuoron jälkeen nefrologi Aino Soro-Paavonen kertoi yleisesti munuaisista ja niiden tehtävistä sekä erityisesti naisiin kohdistuvista munuaissairauksista ja riskeistä. Ilkka Helanterä puolestaan avasi munuaisen siirtoon liittyviä asioita ja yhtenä tärkeimpänä teemana olikin juuri elävän munuaisen luovutus ja siihen liittyvät edut.  Ilkka kertoi myös tulevasta kudoslakiuudistuksesta, joka toivottavasti saadaan voimaan jo kuluvan vuoden aikana. Muutoksen myötä munuaisen luovutusoikeus laajentuisi nykyisestä käytännöstä, jossa munuaisen voi luovuttaa ainoastaan lähiomainen (vanhemmat, sisarukset, lapset, puoliso). Lähitulevaisuudessa luovuttajana voisi toimia myös ystävä tai jopa täysin anonyymi luovuttaja.

Nefrologian erikoislääkäri Ilkka Helanterä
Munuaisensiirto on tänä päivänä hyvin yleistä maailmalla ja valtaosa siirteen saajista elää täysin normaalia elämää. Ilkan esittämässä kuvassa on joukko julkisuuden henkilöitä, joita yhdistää juurikin munuaisensiirto. Joukosta löytyy muun muassa Ruotsin prinssi Daniel, joka on saanut munuaisen omalta isältään vuonna 2008 ja yhdysvaltalainen laulajatar Selena Gomez sai parhaalta ystävältään munuaissiirteen viime vuonna.

Voit lukea näistä lisää:

Danielin tarina

Selenan Tarina

Ilkan loistavan pohjustuksen jälkeen olikin vuorossa Munuaismankeli. Oli ilo päästä kertomaan oma tarinamme yleisölle ja jakaa kokemuksiamme luovutusprosessiin liittyen. Jukka kertoi myös munuaisensiirto edeltävistä vaiheista, erityisesti vaikean munuaisen vajaatoiminnan oireista ja dialyysiajasta.Vaikka tämä päivä olikin pyhitetty naisille ja munuaisille, muistetaan kuitenkin pitää nämä tärkeät asiat mielessä joka päivä. Munuaiset ovat elintärkeät, joten pidetään niistä erityisen hyvää huolta.

Kuva: Kati Miettinen Photography

Lue lisää: Onko naisen raskaus naisen munuaisille uhka vai mahdollisuus?
Munuais- ja maksaliiton tiedote 8.3.2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti